Turkin hoito, karva ja hygienia

Aluksi on muistettava, että esteettinen leikkaus ei ole sallittua kilpailuissa. Vesikoiran karva on aina kihara ja pitkänä muodostaa nyörejä.

 

On olemassa kahdenlaista leikkaustapaa:

1 º) leikkaus työkoirille. Vain jalat ja naamakarvat ajetaan, loppuosa turkista pitkä. Tämä on sen tyyppinen leikkaus, joka tehdään koirille, jotka suorittavat tehtäviä pelloilla ja vedessä sen tarkoitus on helpottaa niiden liikkumista parantaa näkemistä ja estää piikkejä ja kuivia siemeniä tarttumaan sen ihoon.

2 º) Yhtenäinen leikkaus. Tämä on se tapa mitä pitää käyttää, eli koko turkki ajetaan tasaisesti pois, ilman mitään esteettisiä leikkauksia.

Kannattaa hankkia hyvä trimmeri että saa karvan leikattua kunnolla, se säästää hermoja ja aikaa, esimerkiksi Moser MAX 45, Wahl Clipper KM-2, Oster Golden A5... teränä kannatta käyttä sellaista joka jättää minimissään 5mm - 10 mm

 

Me kaikki tiedämme, että espanjan vesikoiran todellinen kauneus on sen turkki, paradoksaalisesti kauniin turkin salaisuus on yksinkertainen eikä vaadi paljon hoitoa

Ensinnäkin turkkia ei pitäisi pestä kovin kuumalla vedellä, sillä kuuma vesi vain avaa turkin nyörit. Kesällä on parempi pestä kylmällä (haalealla) vedellä, talvella lämpimällä vedellä. Shampoon laatu on myös tärkeää. Hankaavia shamppoita ei tulisi käyttää, kaikki koirille pH-tasapainotetut shampoot sopivat oikein hyvin. On tärkeää varmistaa, että pesun päätteksi turkki huuhdellaan hyvin, koska shamppoon jäännökset turkissa saattavat poistaa ihon luonnolliset öljyt. Shampoota ei välttämättä tarvita joka pesun yheydessä.

Kun peset koiran, anna sen kuivua rauhassa ja vältä kuivainten, harjojen ja kampojen käyttöä. Kuivatessa pyyhkeellä älä hankaa turkkia vaan painele se kuivaksi.


On myös erittäin suositeltavaa uittaa koiraa. Tämä liikuntalaji vahvistaa lihaksia, ja tekee hyvää sen turkille ja iholle koska koira on täysin veden alla. Kun totuttaa pentua veteen menemisessä, tee se aina pelien ja leikkien avulla, ei koskaan pakottamalla.

On muistettava, että korvien puhtaus on erittäin tärkeää, varsinkin jos koira ui. Ulkokorvan karvat on poistettava jotta koira välttää harmittavat korvatulehdukset, myös korvan puhdistusainetta korvavahan poistamiseen on hyvä käyttää.


Lopuksi, metsä tai peltolenkin jälkeen on aina hyvä tarkistaa koira tikkujen, piikkien ja okaiden varalta, koska ne voivat vahingoittaa koiraa varsinkin tassuissa ja kintereissä.